woensdag 24 maart 2010

Crosslab door Melissa Coleman: Concept

Groep:
Cherida v/d Ende, Veerle Evens en Lotte Groeneveld

Concept:
Door middel van een chip die geïntegreerd wordt in een persoonlijk sieraad wordt de drager van het sieraad op de hoogte gebracht van een naderende storm, brand, of ander denkbaar gevaar. Door middel van bijvoorbeeld geur, trillingen of geluid kan het sieraad ook een kalmerende werking hebben zodat de drager niet in paniek raakt over het naderende gevaar.

Conceptvorming:
Bij de Crosslab lessen van Melissa Coleman kijken we naar de mogelijkheden die er zijn in het combineren van technologie en kleding. Hierbij moet een eigen concept verzonnen worden. We hebben ervoor gekozen om binnen ons concept in te gaan op de toenemende natuurrampen, hevige weersomstandigheden en andere gevaren.
De laatste tijd komen natuurrampen vaker voor, onder andere door de klimaatveranderingen. Aardbevingen, tsunami’s, etcetera hebben desastreuze gevolgen, vaak zorgen ze voor veel schade en veel doden. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de schade van dit soort rampen te beperken, mogelijke slachtoffers van te voren te waarschuwen en zo het aantal doden en gewonden terug te dringen.
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen, net als dieren, van nature gevaar aan kunnen voelen. Dit is een soort oerinstinct wat ook bij moeders vaak voorkomt. Toch worden veel mensen vaak verrast door plotseling gevaar en weten dan niet hoe ze moeten reageren. Door ons concept willen we aan de alertheid bijdragen en mensen ook enigszins leiden in hun reactie. Het is namelijk belangrijk dat mensen rustig blijven als er gevaar dreigt. Veel mensen raken echter in paniek en handelen instinctief, zo vallen er vaak onnodig nog meer slachtoffers.
De drager zal dus geen hinder of last ondervinden, omdat het concept verwerkt is in alledaagse accessoires. Het beïnvloed de drager dus pas als er iets gebeurd waar de drager alert op gemaakt moet worden, en op dat moment heeft het een positieve invloed op de drager. Uiteindelijk zal het voor de drager een prettige ervaring zijn, doordat hij of zij eraan wordt herinnerd dat kalmte geboden is. Zo kan veel onnodige stress weggenomen worden en kunnen ongelukken en eventuele slachtoffers door onoplettentheid of irrationeel handelen voorkomen worden.

Verwezenlijking:
De chip moet geïntegreerd worden in iets wat mensen altijd bij zich kunnen dragen. Vanuit dit oogpunt is kleding logischer wijze dus geen optie, mensen dragen niet dagelijks hetzelfde en het is onmogelijk de chip in alle kledingstukken te integreren. In plaats daarvan zal dus gebruik gemaakt worden van een persoonlijk sieraad of accessoire. Men kan zo zelf kiezen voor een ring, armband, medaillon of bijvoorbeeld zelfs een sleutelhanger. Via weerstations en dergelijke zullen berichten over naderende stormen etcetera worden opgevangen en doorgezonden naar de dragers van de sieraden. De drager wordt dan op de hoogte gebracht van het naderende gevaar en wordt er door middel van trillingen, geluiden of geur op gewezen dat het noodzakelijk is kalm te blijven.
Voordelen van een accessoire zijn dus dat ze persoonlijk zijn en aangepast kunnen worden aan ieders smaak en wensen. Ook zijn het dingen die mensen altijd bij zich kunnen dragen. Op die manier zal dit dus beter werken dan waarschuwingen via televisie of radio, omdat veel mensen deze berichten missen. Verder kunnen waarschuwingen en oplossingen in dit concept verenigd worden, doordat de drager direct beschermd wordt tegen irrationeel handelen.
Een dergelijk idee bestaat al in de vorm van emotie sieraden. Zo zijn er bijvoorbeeld ringen die de emotie van de drager verbeelden. Deze ringen waren erg populair in de jaren '70 en de trend herhaalt zich geregeld. De steen in de ring bestaat eigenlijk uit glas en thermotropic liquid crystals die reageren op temperatuursveranderingen. Zo geven de ringen dus geen accurate weergave van je emotie, maar gaan af op de fysieke uitingen ervan. Dit idee zal in de toekomst dus uitgebreid worden naar sieraden of accessoires die werkelijk een functie hebben en die ook werken zoals ze zeggen of behoren te doen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten